Dr hab. Piotr Chomczyński, prof. UŁ – socjolog, specjalista w badaniach nad przestępczością zorganizowaną – opowiadał o kulisach swojej książki „Kucharz”. To kryminalna opowieść o świecie narkobiznesu widzianym oczami jego uczestników, inspirowana wieloletnimi badaniami terenowymi autora. W rozmowie z prowadzącymi podcasty badacz odsłania realia pracy „kucharza” w laboratorium metamfetaminy i wyjaśnia, jak wygląda rzeczywistość, której na co dzień nie widać w oficjalnych statystykach.
Dr Joanna Orzeł z Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ – historyczka, autorka książki „My, Sarmaci. Mity i rzeczywistość szlachty Rzeczypospolitej” – przybliżała, czym naprawdę była sarmacka tożsamość i jak kształtowała się w Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Z humorem i erudycją opowiadała o tym, co z dziedzictwa sarmatyzmu przeniknęło do współczesnej kultury i dlaczego wciąż budzi on emocje.
Poniżej odnośniki do wspomnianych audycji:
Joanna Orzeł w Didaskaliach
W podcaście Twarze historii
W Radiu naukowym
Piotr Chomczyński wystąpił u Żurnalisty
Przemka Górczyka
W podcaście Cypriana Majchera
W podcaście Balans
U Podcastersów
A rok temu także w Imponderabiliach
Gratulujemy naszym naukowcom sukcesów wydawniczych i publicystycznych. Życzymy powodzenia i czekamy na kolejne publikacje!
Redakcja: Michał Gruda (Centrum Współpracy z Otoczeniem i Społecznej Odpowiedzialności Uczelni)